Dolphin Suites
Bapor Kibra
Willemstad, Curaçao
+5999 465-2700

Pilot Project Alton Paas

  • Brucker Biofeedback Alton Paas

Brucker Biofeedback Methode maakt doelen zichtbaar
De zes kanjers van Fundashon Alton Paas

Bapor Kibra 07.05.15

Afgelopen maand heeft de hoofdtherapeut van het Brucker Biofeedback Center Curacao Matthias Krieger samen met de zes deelnemers van het Alton Paas project hard gewerkt aan het ‘Intensive Excercise-Based Therapy’ programma dat begin april ‘15 van start is gegaan. Er zijn resultaten geboekt en de participanten zijn tevreden. Het project heeft als doel om tot een effectievere rehabilitatiemethode te komen dat aangeboden wordt op Curacao. Het bestaat uit een intensief 6 maanden durende therapie waarin verschillende therapieën, zowel fysiek als mentaal, worden gecombineerd met de Brucker Biofeedback Methode.

Fundashon Alton Paas
‘Rehabilitatie is het terugkrijgen van basisbehoeften zoals bijvoorbeeld het zelfstandig kunnen tandenpoetsen, aankleden en eten. Herstellen is het terugkrijgen van je oude leven. Dat is wat ik nu aan het doen ben.’ Alton Paas is 24 jaar oud. Hij is één van de zes deelnemers die meedoet aan het pilot project en legt uit wat het Brucker Biofeedback Center voor hem betekend: het terugkrijgen van een leven, zijn lichamelijke functies en bovenal de mogelijkheid om zelfstandig te functioneren.
In 2009 kreeg Alton een auto-ongeluk met als gevolg een gedeeltelijke dwarslaesie. Zijn onderlichaam functioneert niet meer naar behoren en hij kan niet lopen. Dit heeft er toe geleid dat zijn leven compleet veranderd is. ‘Alles is anders in een rolstoel, alles moet opnieuw aangeleerd worden.’

Hij besloot Stichting Alton Paas op te richten met als doel om zich in te zetten voor mensen op Curacao met een dwarslaesie of een andere neurologische beperking. Op deze manier hoopt Alton de kwaliteit van het leven bij vele mensen met een dwarslaesie te vergroten. Het Brucker Biofeedback Center Curacao werkt mee aan dit doel en is één van de onderdelen die Alton en de andere 5 patiënten zullen doorgaan de komende 5 maanden gedurende het pilot project.

Brucker Biofeedback Methode
Tijdens carnaval 2014 stond Maureen Verginie (61 jaar oud) naast een muur die het begaf. De muur kwam op haar terecht en hierdoor verloor ze het gevoel in haar benen. Ze wil er alles voor doen om weer te kunnen lopen. Het project is niet het eerste wat ze heeft geprobeerd. Al vanaf het moment dat het ongeluk gebeurde is ze al bezig met verschillende therapieën. ‘Het is net als een voetbalwedstrijd, je blijft trainen totdat je wint’. Het pilotproject betekend veel voor Maureen. Met de hulp van Stichting Alton Paas kan ze nu verder in haar rehabilitatieproces en krijgt ze de kans haar lichamelijke functies weer terug te winnen.

Maureen slaat op haar benen; ‘wakker worden hallo, horen jullie dat, wakker worden!’. Ze kijkt naar de grafiek op het scherm dat staat in het Brucker Biofeedback Center. Ze moet van Matthias boven de groene lijn komen, dat is de doelstelling. De spieren op zo’n manier gebruiken en aansturen met de hersenen zodat de beweging zichtbaar word op het scherm.

Het Brucker Biofeedback Center bestaat sinds 2009 op Curaçao. Het is een nog niet zo bekende therapie die voor veel mensen lastig te begrijpen is, onder andere door het gebruik van moderne technologie. Door het doelgericht plaatsen van elektroden op de spieren van een patiënt kan een computer de hersensignalen richting de spieren meten en hierdoor de aansturende spieren visueel en auditief zichtbaar maken. De elektroden zijn er alleen om te meten en geven geen signalen in de vorm van stroom af zoals men vaak denkt bij elektroden.

Dwarslaesie
Bij dwarslaesiepatiënten is de functie van de zenuwen uitgevallen waardoor de controle over bepaalde spieren verdwenen is. Door de hersenssignalen visueel te maken in een grafiek en te combineren met geluid is het voor de patiënt mogelijk te zien welke beweging en welk gevoel invloed heeft op het gebruik van de spieren. Door continu hetzelfde te herhalen traint de patiënt bepaalde spierkrachten en zal de lijn en dus het doel steeds hoger komen te liggen. ‘Het is een motivatie om die lijn elke keer ietsjes hoger te laten komen zodat de resultaten steeds beter zichtbaar worden. Je werkt aan aansturen, een beetje aan kracht, maar vooral aan de concentratie in de hersenen,’ vertelt Matthias.

‘Ik ben bij met het resultaat. Ik heb allerlei tips gekregen om verder te werken in de maanden van intensieve fysiotherapie en dat ga ik de komende tijd zeker doen. Mijn doel is om al mijn functies weer te herstellen voor 90%. Dat wil ik heel erg graag,’ vertelt Rudel Molina (49 jaar oud) na afloop van zijn voorlopig laatste sessie bij het Brucker Biofeedback Center.

Door een auto ongeluk in 2009 kreeg Rudel een dwarslaesie. Hij zit in een scootmobiel en kan niet meer dan een paar meter lopen. Hij is gedeeltelijk het gevoel in zijn onderlichaam verloren. Hierdoor heeft hij niet meer de juiste controle over zijn benen om te kunnen lopen. Daarnaast is de fijne motoriek in zijn handen verdwenen. Door de Brucker Biofeedback Methode heeft hij geleerd welke hersensignalen invloed hebben op welke specifieke spieren. Daardoor kan hij ze nu blijven trainen. Zijn omgeving merkt de verbetering. ‘Rudel speelt veel domino, maar kon na het ongeluk de stenen niet meer goed vastpakken en schudden. Dat gaat weer steeds beter,’ merken zijn vrienden op. Het zijn allicht kleine stappen, maar elke stap is een enorme sprong van vooruitgang.

Intensive Excercise-Based Therapy
Het pilotproject ‘Intensive Excercise-Based Therapy’ duurt in totaal 6 maanden. Het project is een experiment om te ontdekken of er snellere en effectievere manieren zijn voor het rehabilitatieproces van patiënten met een dwarslaesie. Daarnaast zal het meer bekendheid genereren voor deze relatief onbekende Brucker Biofeedback Methode.
In oktober gaat de groep weer door met de Brucker Biofeedback therapie. Ze hebben huiswerk meegekregen om te blijven oefenen. Frank Peres Reyes (20 jaar oud) kijkt er naar uit om dan weer aan de slag te gaan. ‘Mijn omgeving gaat me pushen. Ik wil gewoon vooruitgang. Ook al is het maar een klein beetje, alles is iets’. Frank sprong in 2011 vanaf een pier de zee in en raakte hierbij een rots. Hij brak zijn nek. Door de zware beschadiging in zijn ruggenmerg verloor hij het gevoel in zijn onderlichaam en de controle over zijn handen. Zijn doel is om weer met zijn handen te kunnen werken.

De toekomst
Het eerste gedeelte van de Brucker Biofeedback Method is voorbij. Alle participanten lijken tevreden en de motivatie om hard te werken is groot. ‘Door de trainingen die ze hier hebben gehad weten de patiënten precies op wat voor bewegingen hun spieren reageren en welke hersensignalen voor welk effect zorgen. Doordat we het zo vaak hebben herhaald weten ze nu wat ze moeten trainen, ook zonder de grafiek,’ zegt Matthias.

De volgende stap in het project is fysiotherapie. De participanten gaan al het geleerde van de Brucker Biofeedback Method de komende maanden blijven trainen en in praktijk brengen gedurende een periode van intensieve fysiotherapie. Het zal blijken of de Brucker Biofeedback Method in combinatie met andere therapieën kansen schept voor de toekomst. ‘De functie is teruggevonden en gelokaliseerd. Tijdens de andere therapieën zullen de patiënten verder trainen en de dagelijkse bewegingen ontwikkelen’. In oktober zet Matthias Krieger de Brucker Biofeedbacksessies weer voort en kan de vooruitgang gemeten worden.

Gezien en gehoord
De motivatie is groot onder de participanten. Allemaal hebben een eigen verhaal en een eigen doel. In de kern is het voor elk van de zes hetzelfde: de levenskwaliteit verbeteren, alles op alles zetten en meer zelfstandigheid terug krijgen. ‘Never give up’, is een motto dat bij allen vaak terugkomt. De eerste stap is gezet met het Brucker Biofeedback Center, de signalen zijn gezien en gehoord.

Geschreven door: Marianne Borger